Metsä tuotiin takaisin betonitalon pihaan

Minna Toivanen suunnitteli metsäpihan huikean betonitalon ympärille Turun Hirvensalossa.

“Kohde on täysin uniikki talo, joka sijaitsee metsässä meren rannalla. Talo kaipasikin ympärilleen minimalistiset, luontoon sopivat kehykset. Pihaa suunnitellessani en halunnut siihen mitään, joka lähtisi kilpailemaan upean rakennuksen kanssa. Saati mitään, mikä peittäisi itse rakennusta ja sen tarkkaan mietittyä arkkitehtuuria.

Pihaan tuotiin matalina elementteinä harkitusti lisää betonia, joka yhdistettiin suomalaisesta liuskekivestä ladottuihin muureihin. Niin luonto ja teollinen ilme kohtasivat! Kasvillisuutta ja vihreyttä piha lähes huusi kaikessa kivisyydessään. Vihreä varvikko asennettiin istutusalueiden pintaan, ja sen läpi istutettiin metsämaisemaan sopivaa kasvillisuutta, kuten atsaleoja, hortensioita ja kääpiövuorimäntyjä.

Kuntan asentaminen ja istutustyöt tehtiin talon väen ja naapurien kanssa talkoovoimin. Valmiiksi ladottujen kivirakenteiden väleihin saatiin yhdessä päivässä vihreys. Piha näytti heti valmiilta. Omistajien toive helppohoitoisesta minimalistisuudesta toteutui pitkälti kuntan ansiosta. Hoidettavia kasveja istutettiin harkitusti. Yhdellä kaikkein paahteisimmalla istutusalueella käytettiin kääpiövuorimäntyjen kanssa mustaa liuskekivikatetta kuntan sijaan. Metsämaisemaan sopivaa kukkaloistoa saatiin aikaiseksi tyylikkäillä ruukkuistutuksilla”.