Hiekkapitoisen, happaman ja niukkaravinteisen pohjamaan
Metsäpihaa suunnitellessa on hyvä huomioida kuntalle sopiva kasvualusta ja erityisesti sen viemä paksuus pihan korkotasoista. Kuntalle suositellaan pohjamaan päälle asennettavaksi suodatinkangas ja 15 cm kerros hiekkaa. Itse kuntan juuristo on 5–10 cm paksua. Näin ollen pohjamaa on muotoiltava 25 cm matalammalle tasolle, kuin lopullinen kunttapihan korkeus.
Jos taas pihaa aloitetaan rakentamaan vaikkapa kallioon louhitulle pohjalle, kosteutta pidättävää maa-ainesta tarvitaan enemmän kuin 15 cm. Suosittelemme louheisen täytemaan päälle suodatinkankaan ja vähintään 30 cm hiekan ja happaman turpeen seosta. Korkotasoissa huomioon on otettava siis vähintään tuo 15 cm enemmän!
Metsäpihaan tuodun kasvualustan tulee olla rikkakasvitonta, se on onnistuneen lopputuloksen lähtökohta.
Valmiit kulkuväylät varvikon poikki
Kuntta on ihana metsäpihan pintamateriaali. Kuten metsässäkin, siihen muodostuu polkuja suosituille kulkureiteille. Mikäli et tavoittele juuri luonnollisia polkuja, kannattaa kulkuväylät suunnitella hyvin ja toteuttaa ne metsäpihaa rakennettaessa. Luonnonkivistä rakennetut kivipintaiset käytävät, askelkivipolut ja puiset pitkospuureitit sopivat luontevasti metsäpihan tyyliin. Nykyään toteutetaan myös täysin puupintaisia kävelypolkuja, nk. lankonkeja. Kauniisti metsään sopii myös sora- tai puukatepintainen polku. Kulkureitin pintamateriaalin valintaa helpottaa, kun miettii, miten kyseistä reittiä käytetään. Halutaanko sen olevan siisti juosta jopa paljain jaloin vai onko tarkoitus, että kyseinen reitti kestää kottikärryilyä tai pienellä koneella ajamista. Kulkureittien kohdatessa oleskelualueen, kannattaa vähintään viimeiset metrit päällystää siistillä pintamateriaalilla, estäen näin hiekan ja muun roskan kulkeutumisen terasseille tai sisätiloihin. Huolella suunniteltu ja toteutettu kulkureitti on helppohoitoinen metsäpihan pinta.
Selkeät rajaukset materiaalien väliin
Metsäpihassa materiaalien väliset rajaukset tehdään kuten pihoissa yleensäkin. Kuntan halutaan pysyvän kunttana ja muu puutarhakasvillisuus pyritään pitämään poissa kuntta-alueilta. Nurmikko ja leviävät pensas- sekä perennakasvit tulee rajata hyvin kuntan vierellä, etteivät ne lähde työntämään juuristoaan kuntan puolelle. Reunakivet, reunalaudat ja matalat muurirakenteet pitävät erilaiset puutarhapinnat hyvin erillään toisistaan.
Havukasvillisuuden antamaa suojaa sääoloilta
Havukasvit ovat tärkeä osa onnistunutta metsäpihaa. Kunttapintaiset alueet nauttivat havupuiden antamasta luonnollisesta varjostuksesta, ja tuuliseen pihaan saadaan suojaa istuttamalla vaikkapa perinteinen kuusiaita estämään tuulen kuivattavaa voimaa. Tontin puustoa kannattaa rakennusaikana havupuiden osalta suojella mahdollisimman hyvin. Puut ovat arvokkaimpia elossa ja hyvin rakennustyömaan rasituksilta suojattuna. Puita kannattaa myös istuttaa lisää, mikäli tontilta tuntuu puuttuvan suojaavaa puustoa. Metsäpuun taimia saa valmiiksi isokokoiseksi kasvatettuina, jolloin kasvun odottaminen ei tunnu pitkästyttävältä.
Säännöllistä kastelua juurtumisvaiheessa
Suunnitteluvaiheessa pohditaan tarkasti, miten kuntta-alueiden kastelu tulevaisuudessa järjestetään. Nykytekniikka mahdollistaa kastelujärjestelmistä hyötymisen ihan jokaiselle metsäpihanrakentajalle. Vähintäänkin kannattaa hankkia kunnolliset kestävät sadettimet, jotka voi asentaa vaikkapa ajastetun kellon taakse. Näin sadettimet hoitavat homman, vaikka et olisi itse kotona. Kiinteät, maahan asennetut kastelujärjestelmät ovat kestäviä ja niiden tekniikka ei pihassa juuri edes näy. Näitä voi parhaimmillaan päästä ohjaamaan mökkilaiturilta älypuhelimen avulla.
Kastelu on ainut hoitotoimi, mitä kuntta tarvitsee asentamisen jälkeen, ja sekin on mahdollista tehdä todella helpoksi!
Kivi- tai puupintaiset oleskelualueet
Metsäpihan oleskelualueilla puupintaiset terassit ja luonnonkivistä rakennetut patiot ovat aina onnistunut valinta. Terassimateriaaleista ekologisimpia ovat lehtikuusi ja luonnonmineraaleilla kestäviksi kyllästetyt lautamateriaalit. Näitä yhdistää ihastuttava ominaisuus eli luonnollinen harmaantuminen. Kivipintoina upeasti kuntan seuraan sopivat liuskekivet ja muut suomalaiset luonnonkivet. Myös poltettu maatiili näyttää upealta metsäpihassa, mikäli halutaan säännöllistä, kestävää ja ladottua kivipintaa. Betonikivistä metsäpihaan parhaimmin sopivat ne, joiden ulkonäkö ja ladontakuvio muistuttavat luonnonkivistä tehtyä pihaa. Myös paikalleen valettu tasainen betonipinta on upea kuntan vierellä, luoden metsäpihaan modernin industriaalisen ilmeen.
Oleskelualueet kannattaa alun pitäen suunnitella riittävän tilaviksi, jotta niille saadaan sijoitettua kaikki tarvittava toiminnallisuus ja kalustus. Loppujen lopuksi iso terassi voi olla helppohoitoisempi, kuin alun perin pikkuisen liian pieneksi rakennettu.
Metsäpihaan sopivaa kasvillisuutta
Metsäpihaan sopiva kasvillisuus löytyy helposti toistamalla vaikkapa ympäröivästä metsäluonnosta löytyvää kasvilajikkeistoa. Tärkeintä on, että valitut kasvit suosivat samoja kasvuvaatimuksia, kuin kuntta. Havukasvien lisäksi happamassa maassa viihtyvät alppiruusut, atsaleat, pensasmustikat ja hortensiat. Myös erikoisuudet kuten kalmia, höyhenpensas ja magnolia suosivat hapanta kasvualustaa. Köynnöksistä köynnöshortensia ja siperiankärhö sopivat metsäpihaan ja perennoista mm. tiarellat, siniheinä, kotkansiipisaniaiset, perhoangervo ja jaloangervot.
Taimistoista löytyy myös erikoisia kasvumuotoja katajista, kuusista ja männyistä, joilla saa yksilöllisen ilmeen metsäpihan kasvistoon. Myös hemlokit sopivat metsäpihaan ja omintakeisella herkkyydellään ne nousevatkin pihan katseenvangitsijoiksi. Rungollisiksi tai jopa bonsai-muotoon leikatuista havukasveista saa metsäpihaan graafista ilmettä. Kasvillisuuden puolesta metsäpihaan valittu tyylisuunta pystytään pitämään loppuun saakka, olipa tyyli sitten luonnollisen vapaa tai graafisen minimalistinen.
Kauniin valaistuksen
Hyvin suunniteltu valaistus kruunaa upean metsäpihan. On selvää, että kulkuväylillä halutaan nähdä reitti hyvin myös pimeänä vuodenaikana. Sen lisäksi upea valaistus voi tarkoittaa komeiden puuyksilöiden valaisua alhaalta ylöspäin, kasviryhmien valaisua tunnelmallisella valosävyllä tai katseenvangitsijakasvien esiin tuomista herkillä kohdevalaisimilla. Metsäpihan rakenteiden valaisun voi toteuttaa mm. terassikaiteeseen asennettavalla valonauhalla. Sama valonauha toimii myös portaikoiden valaisuun tai kiinteiden kalusteiden valaisuun. Kiveyspintoihin saa asennettua upotettavia led-valaisimia ja kivimuureja valaistaan alhaalta ylöspäin tai muuriin asennettavin valokivin. Sähkövalon lisäksi upeaa tunnelmaa saadaan elävästä liekistä. Lyhtyjen lisäksi pihoilla suositaan myös tulta. Erilaiset ulkotakat ja nuotiopaikat sopivat tyyliltään täydellisesti metsäpihoille.